Ads 468x60px

Biljke koje pomažu obnovu jetre





Jetra (lat.hepar) je organ koji ima brojne i vrlo važne funkcije za organizam. Sinteza proteina, detoksikacija kemijskih spojeva, stvaranje biokemijskih molekula važnih za probavu odlaganje glikogena i proizvodnja krvnih bjelančevina.

Također, jetra proizvodi žuč, koja je važan sudionik probave. Učestalom komzumacijom velikih količina masne i pržene hrane, kave i alkohola, te pušenjem štetimo svojoj jetri.

Sposobnost regeneracije jetre nije još sasvim razjašnjena, ali je od velike važnosti za naše zdravlje. Kako su danas kemijski spojevi ne-prirodnog podrijetla normalni dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje), lijekova koje koristimo, kozmetičkih preparata, sredstava za čišćenje, odjeće i kako sve te kemikalije prolaze kroz naš organizam odnosno kroz našu jetru, svaka pomoć iz prirode dobro je došla.

U većini slučajeva jetra uspijeva obaviti zadatak čišćenja krvi od toksina, no u nekim slučajevima opterećenost je prevelika i jetra treba pomoć.

Poznato je da postoje biljke koje štite i obnavljaju jetru. To su:

Sikavica

Ova biljka do sada je dala najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre. Glavni sastojak sikavice je silimarin, flavonoid koji se istražuje kao pomoć kod svih oblika bolesti jetre. Silimarin je jaki antioksidant te povećava razinu glutationa.
U jetri glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina tijelo se može naviknuti na silimarin i zato ga treba uzimati sa prekidima (dva tjedna uzimanje, dva tjedna prekid)

Sladić

Znanstvena istraživanja potvrdila su da sladić neutralizira toksine u jetri. Također povećava stvaranje interferona koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B.
Spoj koji se nalazi u sladiću u nekim je zemljama postao standardan dio terapije protiv hepatitisa. 

Maslačak

Vrlo je koristan kada je riječ o zdravlju jetre i drugih oragana povezanih s njome. Djeluje kao tonik na jetru i pomaže u njezinom funkcioniranju ova biljka raste posvuda.
Uberite list maslačka, operite ga i dodajte ga u salatu.


Moj popis blogova

 
Blogger Templates