Ads 468x60px

Orah - prirodni lijek




Plodovi oraha su bogati omega 3 masnim kiselinama koje su potrebne za dobru i zdravu funkciju mozga. Možemo reći da orasi povoljno djeluju na najvažniji organ ljudskog tijela.

Plodovi oraha sazrijevaju po;etkom jeseni, ali sa obzirom da se mogu dugo čuvati, dostupni su tijekom cijele godine. Čuvanjem orasi ne gube na kvaliteti i svojim ljekovitim svojstvima.

Redovna konzumacija oraha podiže razinu "dobrog" kolesterola a snižava razinu "lošeg", te povećava koncentraciju i općenito poboljšava pamćenje.

Mladi orasi dok su još zeleni sadrže dosta vitamina C i joda, pa ih tradicionalna medicina preporučuje za liječenje štitne žlijezde. Lijek od oraha, kojim se liječi štitna žlijezda dolazi u obliku likera od oraha ili orahovače. Taj lijek blagotvorno djeluje i na želudac te jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu krajem proljeća i početkom ljeta.

Čaj od oraha, odnosno od listova oraha se preporučuje za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, poboljšanje probave, za ispiranje upala na ranama, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine.

Čaj od oraha se priprema tako da jednu punu žličicu sitno isjeckanih listova oraha prelijemo sa 250 mililitara vruće vode i to ostavimo da odstoji kratko vrijeme.

Za dijareju, kada je narušena crijevna flora pijemo čaj od oraha. 
  • 10 grama suhog lišća oraha stavimo u 1 litru ključale vode i to ostavimo da odstoji 15 minuta. Kada se malo ohladi piti čaj, u dozama od 3 do 5 šalica na dan.
Od oraha se može napraviti i mast koja pomaže u zarastanju rana
  • 15 grama usitnjenog lišća pustimo da odstoji u 100 ml suncokretovog ulja na sobnoj temperaturi. Nakon što je sve stajalo 7 dana, iz posude sve stavimo u veću posudu u kojoj ključa voda, te sve ostavimo da tako odstoji 3 sata. Nakon ovoga dobijemo tekuće ‘ulje’ koju trebamo procijediti kroz gazu od platna, te dodamo 15g pčelinjeg voska i ponovno zagrijemo na isti način kao i prvi put, i tako pustimo 30 minuta. Kasnije sve skloniti sa vatre i miješati dok se ne ohladi.
Čaj od lišća oraha uz dodatak meda
  • Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje i poboljšavanje krvne slike, te jačanje krvi. Ovaj čaj jača želudac, olakšava probavu, a upotrebljava se u borbi protiv raznih čireva, protiv križobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje očiju. Čaj je efikasan i u liječenju oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zubi i bolesti desni.
  • Čaj od lišća oraha je dobar kod saniranja bubuljica, krasta na glavi i lišajeva na bradi, te kod gnojnih osipa i prekomjernog znojenja nogu.
Orahom protiv znojenja nogu
  • U dvije litre vode potopiti po 5 većih žlica usitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Sve to zakuhati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kada je pripravak postao mlak u njemu treba oprati noge. Bitno je noge ne obrisati nakon pranja, nego ih pustiti da se same osuše.
Orah za jaču kosu
  • Potrebno je samljeti 10 žlica orahove jezgre i ostaviti je u 1 litru alkohola (96%). Bocu sa mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na toplom mjestu dva tjedna. Kasnije se ovom tekućinom masira tjeme glave, kosa se nakon toga opere i osuši.

Izvor:  Zanimljivosti u prolazu




Moj popis blogova

 
Blogger Templates